5 лесни стъпки към природосъобразно отглеждане на бебе

Покупката на първите бебешки дрешки и чорапки несъмнено буди умиление у всяка бъдеща майка. С напредването на бременността обаче многократно се засилва усещането, че сме напълно неподготвени за появата на новия член в семейството. Затова допринася и километричният списък с “най-необходимото” за бебето, което в повечето случаи се оказва прост маркетингов трик на търговците, възползващи се от абсолютно нормалния страх от неизвестното и стремеж на всеки родител да не лиши детето си от нищо. Съвсем скоро къщата се оказва затрупана от ненужни вещи, за съществуването на които, доскоро дори и не сме подозирали и всеки, който досега се е опитвал да води що-годе природосъобразен начин на живот и се стреми към някакъв вид минимализъм, бързо се оказва на скоростното влакче на ужасите. Затегнете коланите, защото природосъобразното отглеждане на бебе определено е трудоемко, но в следващите редове ще откриете 5 лесни стъпки за овладяване на ситуацията.

1. Многократни пелени

Добре де, тази стъпка определено не е най-лесната и веднага си признавам, че аз самата мога да се похваля само с частичен успех. На пазара вече има огромно разнообразие от пелени за многократна употреба и освен тези на водещите световни марки, можете да откриете и такива на български производители, както и много икономични варианти от Китай. Първоначалната инвестиция може да ви стресне, защото са ви необходими между 15 и 20 броя, но бързата сметка на количеството еднократни пелени, необходимо за отглеждането на едно бебе само през първата година от живота му (средно около 2500 бройки), показва, че в дългосрочен план, един от най-големите плюсове на многократните пелени е именно цената. А тя варира между 20-30 лева за брой пелена от европейски производител и няколко долара за поръчана от китайските сайтове. Аз лично закупих няколко различни вида, но ми беше трудно да открия най-удобните за мен и моето дете. Съветът ми към всеки, който иска да опита този вариант, е да си поръча пробен пакет под наем, за да открие най-подходящите за употреба. Във фейсбук има няколко групи, в които можете да намерите съвети, подкрепа, както и възможност да закупите втора ръка пелени. Аз все още не съм се отказала и се утешавам с факта, че дори и един спестен памперс на природата си струва усилията. Все пак за разграждането му са необходими межу 200 и 500 години.

2. Отказ от употребата на мокри кърпички

Освен тоновете еднократни пелени, които бебето оставя след себе си, вторият най-голям замърсител на околната среда, използван основно покрай грижите за новороденото, са мокрите кърпички. Освен че за разграждането им е необходим период от около 50 години, голяма част от съставките им изобщо не са подходящи за чувствителна кожа. Отне ми няколко месеца да осъзная, че най-доброто решение в случая е доброто старо измиване на бебешкото дупе на мивката. Мокри кърпички използвам изключително рядко, само в краен случай. Ако не сте у дома и въпреки всичко не желаете да употребявате от въпросните кърпички, можете да използвате сухи или памучни тампони, които да намокрите с вода непосредствено преди употреба.

3. “Не” на пластмасовите играчки

Третият ми съвет е да кажете “НЕ” на пластмасовите играчки. Ей тук вече се оказах в стихията си. При вида на пластмасова играчка направо изтръпвам. Разбира се никакви крайности не са здравословни и ако някоя играчка е образователна, смислена или просто ви харесва, но е пластмасова, това не трябва да ви спира. Обожавам дървените играчки и въпреки че са по-скъпи, инвестицията в тях си заслужава – не се чупят, приятни са на допир и може да ме помислите за луда, но честно казано ми е една идея по-малко неприятно, докато ги вдигам от пода и подреждам по местата им по 100 000 пъти на ден. Алтернативи на пласмасовите играчки са още картонените кубчета, книжките и разбира се играчките от плат.

5-stapki-za-prirodosaobrazno-gledane-na-bebe

4. Дрехи от естествени материи

Четвъртата стъпка се отнася за бебешкия гардероб. Както знаете мъниците растат буквално с часове. В началото изобщо не исках да ползвам чужди детски дрехи. Исках всичко да е новичко, чистичко и избрано по вкуса ми, но много бързо изтрезнях и осъзнах, че в това няма никакъв смисъл. Моят съвет, като тук не искам да се ограничавам само в бебешките дрехи, е да използвате всичко възможно, което ви се предлага от приятели, познати и непознати. Съвсем скоро ще сте затрупани от дрехи и вещи, които и вие самите ще се чудите какво да правите. При избора на бебешки дрехи е важно да съблюдавате материята. Най-добрият вариант разбира се са естествените материали като памук. Избягвайте щампите, защото химикалите, които се използват за тях могат да бъдат опасни и със сигурност не са природосъобразни. Избирайте прах за пране в картонена кутия, за да намалите изхвърлянето на пластмаса и се откажете от омекотители. Те могат да причинят сърбеж, зачервяване и са предпоставка за развитие на алергии. Последният съвет в категорията дрехи е да си намерите майка с около година разлика с вашето дете, на която да предавате запазените дрешки. В благотворителния фейсбук базар към Редрес, можете да откриете албуми с официални дрешки за деца, където можете да качите обява, да продадете или да закупите благотворително дреха, като по този начин ще подкрепите актуалната ни кампания в помощ на пекарна “Радост” в град Варна, която дава възможност за достоен труд и заплащане на 12 младежи с увреждания. Нека превърнем дрехите, закупени за някой щастлив повод, в усмивка за някой друг!

5. Кърменето

И петият съвет за природосъобразно отглеждане на бебе е разбира се кърменето, което е лошо единствено и само за многомилиардната глобална индустрия с бебешки млечни формули. Тук не смятам да излагам предимствата на кърмата и в никакъв случай, не искам да засягам майките, които по една или друга причина хранят децата си с адаптирано мляко. Далеч съм от мисълта, че на някой ще му хрумне идеята да кърми само и единствено, защото този процес е щадящ околната среда и не изисква интензивното използване на природни ресурси. Но кърмата определено черпи по-малко енергия (освен тази на майката 🙂 в сравнение с необходимата в индустрията за производство на адаптирани млека. Тя няма нужда от преработка, пакетиране, транспорт и реклама. Освен това производството на АМ предполага допълнително млекопроизводство, което допринася за увеличаване на въглеродните емисии и климатичните промени. Количеството адаптирано мляко необходимо за изхранването на бебето през първата година, зависи от доста обсоятелства. Но грубите сметки показват, че през първите месеци една кутия стига средно за периода между 4 и 7 дни, което във финансови измерения според марката на адаптираното мляко варира между 100 и 200 лева на месец.

В заключение бих добавила, че природосъобразното отглеждане на бебе определено изисква малко повече усилия, но освен че ще спестим някой друг боклук на околната среда, можем да спестим и някой друг лев от бюджета. И не забравяйте, че според филосoфията за нулев отпадък „нямаме нужда от шепа хора, водещи перфектно живот без отпадък, а от милиони, които го правят не толкова перфектно.“ В този смисъл дори един спестен памперс, дори една неизползвана мокра кърпичка и изборът на всяка книжка или дървена играчка пред пластмасовите алтернативи, са стъпки в правилната посока.

Facebook