5 алтернативи на пластмасовите детски играчки

Все повече родители се ориентират към природосъобразен начин на живот и желаят да минимализират броя на пластмасовите играчки в детската стая. Тук сме подготвили кратък списък с пет алтернативи, които са безопасни както за сигурността на децата Ви, така и за опазването на околната среда.

Дървените играчки: започваме с класиката. С дървени играчки са си играли както нашите родители, така и нашите баби и дядовци. В последните години те преживяват своя ренесанс и се радват на изключителна популярсност. Освен, че са по-издръжливи на хвърляне и удари, те са приятни на допир, в красиви цветове, без излишни аудио и визуални ефекти. Така наречените пасивни играчки стимулират родителите да бъдат по-активни и да използват много по-голям брой думи, за да ангажират вниманието на своите деца. Което от своя страна, разбира се води до натрупване на по-голям речников запас. Освен подобряване на езиковите компетенции, дървените играчки развиват и въображението на децата.

Играчките от картон: картонени къщички, ракети или дори обикновен кашон – играчки от този материал намират приложение в игрите на всички деца. Популярна играчка от картон за деца на една година е построяването на кула от картонени кубчета.

Меките кукли: куклите също спадат към класическите играчки, защото с тяхна помощ децата се учат на емпатия и емоционална интелигентност. Колкото е по-малко детето на възраст, толкова по-семпла трябва да е куклата. Специалистите по ранно детско развитие не препоръчват играта с кукли, които могат всичко (плачат, говорят, смеят се, пишкат), защото това ограничава въображението на децата.

Комплект за моделиране от царевични пръчици: изработени от царевично нишесте, вода и растителна боя, без химически добавки, тези комплекти са 100% биоразградими. Дори и децата да ги опитат, те са напълно безопасни. Моделирането с царевични пръчици е подходящо занимание за деца над три години. Пръчиците се слепват с малко вода. Комплекти за различни фигури (принцеса, динозавър, диви и домашни животни), можете да разгледате тук.

Детски книжки: книгите са една от най-добрите алтернативи на пластмасовите играчки, а ползите от съвместното четене са неизброими. Разбира се, ние препоръчваме книги за деца на хартиен носител и въпреки че все повече възрастни преминават на електронни издания, за децата ползите от хартиените копия на детските книжки са много повече.

Facebook