photo credits by: Аndrei Vrabtchev

Светлана Петрова: Нашата главна цел е да насърчим споделянето на ненужни дрехи и аксесоари, вместо тяхното изхвърляне или по-лошо – “някой ден може и да ми потрябват”

Докато подготвях материала за есенното пренареждане на гардероба и новите възможности за старите ни дрехи, се свързах със Светлана Петрова от Empty Your Wardrobe, за да ни разкаже повече за проекта и бъдещите им планове. Всичко около нея е толкова вдъхновяващо, че нямаше как да не разкажем тази история в отделен пост. Приятно четене!

Ще те помоля да се представиш с няколко изречения

Kaзвам се Светлана Петрова и съм един от основателите на Empty Your Wardrobe. Завършила съм бакалавър Маркетинг и магистратура в България – Финанси. Желанието ми да развия Empty ме отведе в далечна Дания, където завърших втора магистратура в края на 2018г. по предприемачество.
Любител съм на хубавите книги, разговори, обичам да пътешествам и да срещам добри, интересни хора, оценям времето, прекарано сред природата.
Социално ангажирана съм с още няколко проекта, свързани със 17те Цели за Устойчиво развитие: LAHU (SDG4), Repair Cafe (SDG12), Food:RE:Formers (SDG12).

Как се роди идеята и какво точно представлява Empty your wardrobe?

На чудесна, лятна разходки в парка с Дени и нейната малка принцеса се роди идеята за реализацията на събитията с име Empty Your Wardrobe, водени от това, което ни се случва и заобикаля.
Смятаме, че хората имат нужда от такъв вид инициативи – място, на което да направят нови запознанства, да разменят и да вдъхнат нов живот на дрехите си, да се открият артистично и да направят добро дело, съпричастни с нашите каузи. Връщайки се още по-назад, трябва да отбележим, че концепцията стартира с предложението от страна на Петя да събираме и преправяме вече омръзналите дрехи на хората, като им добавяме нова стойност, красив елемент и нашето виждане. Не можахме да доразвием докрай мисълта си, защото явно е трябвало да се съберем трите и да сглобим парчетата в едно цяло. На всяко събитие обявяваме кауза, която за нас е важна и заслужава внимание. Oткрихме, че с присъствие, малко желание и голямо сърце можем да направим много.

Нашата главна цел е да насърчим споделянето на ненужни дрехи и аксесоари, вместо тяхното изхвърляне или по-лошо – “някой ден може и да ми потрябват”. Нашето мото гласи: “Нека ненужното за един да бъде новото бижу за друг”. Затова се наехме със задачата да организираме поредица от социални събития, с помощта на които хората могат свободно да разменят помежду си – мода, любов и щастие! Вярваме, че можем да вдъхнем нов живот и начало на дрехите, както и да създадем нови емоции, чудесно изживяване и полезни запознанства.

Вярваме, че сега трябва да обърнем поглед към природата, да я пазим, да търсим качеството и добавената стойност като инвестиция за по-добър и хармоничен живот. Иновация в текстурата, в материята на дрехите; иновация в добива и използването на природните суровини; нови методи за преработка и рециклиране. Рационалност в използването на водния ресурс при производството на дрехи – това смятаме, че трябва да бъдат опорните моменти, които да се развиват в близко бъдеще.

Какво се случва на вашите събития?

Създадохме серия от социални събития за размяна на дрехи “ВЪРТИДРЕШКА“.
На тях хората могат да донесат своите дрехи за размяна, да ги оставят на обозначените места за целта, след което са свободни да изберат между останалите дрехи, да се почерпят с напитка или хапка, както и да споделят емоцията с останалите. Събитията всеки път се провеждат на различни места и с различна концепция. На всяко от тях обявяваме кауза, която за нас е важна и заслужава внимание.

Какви са съпътстващите проекти?

“SUNDAY FASHION SESSION” е курс по модна трансофрмация. На него курсистите научават как да капсулират гардероба си, да правят по-нестандартни съчетания на материи, дрехи и цветове, как да се гримират, така че да подчертаят естествената си красота. Във втората му част с помощта на ментори, курсистите се научават да преработят дрехите и аксесоарите, които са донесли. Менторите по бижута ги учат как да правят различни плетки за гривни, гердани и обеци. С помощта на менторите по мода, успешно преобразяват своите дрехи, като ги украсят, боядисат или разкроят. Аксесоарите, като чанти и обувки също заживяват нов живот, благодарение на специалното внимание на нашите дизайнери.

Колекция ЗОВВ от рециклиран текстил – в колаборация с модния дизайнер Melinda Hubin / Conkorzia, създадохме колекция ЗОВВ, състояща се от над 70 артикула. Тя е естествено продължение на събитията за размяна на дрехи “ВЪРТИДРЕШКА”. ЗОВВ е създадена от единични дизайнерски модели, изработени от трансформацията на дрехите, които не намериха своя нов собственик на предходните събития. Четири елемента оформят линията на ЗОВВ – Земя, Огън, Вода и Въздух. Аксесоари, сътворени от отпадъчни материали, с участието на големи български дизайнери, засилват посланието на колекцията: „Към устойчива среда!“.

ЗОВВ е колекция, чрез която целим да покажем вредата от свръх консуматорството и последиците, които то носи. ЗОВВ е втори шанс, не само за дрехите, останали от „Въртидрешка“, но и за всеки от нас.
„Защото, ако искаме да променим нещо в света, трябва да започнем първо от себе си!“

И бъдещите планове?

На този етап, Empty се развива на датска земя, като вече тук се случиха две събития за размяна на дрехи. Предстои и трето, което планувам да се осъществи през месец Октомври или нач. на Ноември. Също така тук съм в контакт с млад дизайнер, който току-що завърши моден текстил и с нея имаме няколко идеи, които ще споделя по-нататък.
Има още една новина, която от доста време обмислям, и имам възможност да реализирам – създаването на място като ВЪРТИДРЕШКА, което да се случва 24/7. Очаквайте скоро повече новини!
Не искам това да звучи сякаш сме загърбили намеренията си да бъдем активни и в България. Напротив, имаме огромно желание, липсват ни единствено ресурси. Така че, всеки, който има желание, е добре дошъл да се свърже с мен и да помислим как Empty може да продължи своя живот и на българска земя.

Снимков материал: Pinterest
Заглавна снимка – Аndrei Vrabtchev

Facebook