patevoditel-na-dobrtvoreca

Пътеводител на добротвореца: 10 социални кампании на вашето внимание!

След масовото предаване на пластмасови капачки тази събота и неделя може би вече сте в търсене на нова инициатива, в която да се включите. За ваше улеснение в следващите редове ще ви представя не една, а цели десет възможности да развихрите добротворческия си дух като подкрепите някоя кампания. И понеже най-вероятно още ви държи ентусиазма от този уикенд, започвам директно с представянето на първите две кампании, свързани отново със събиране.

1. Дори и да не сте страстен колекционер на монети, най-вероятно и във вашия дом има поне един буркан, в който събирате стотинки. И ако досега не сте се включвали в тази кампания, е крайно време да го направите, защото операция “Жълти стотинки” е в ход за 12-та поредна година. Благотворителната акция е от деца за деца, но ако детския ви дух все още бушува у вас, можете да изпразните джобовете от досадните жълти стотинки и да ги дарите за каузата. Всяка година организацията избира различен град в България – столица на акцията и в продължение на 365 дни се събират монети от 1, 2 или 5 стотинки, които в деня на детето – първи юни и на шести декември – деня на Св. Николай Чудотворец, се предават в указаните пунктове в различните градове. Парите от кампанията отиват за закупуване на необходимата апаратура за Детските отделения на болниците, обзавеждане на детски болнични стаи, построяване на детски площадки и други.

2. “Събиране на жълъди за 50 000 деца” – акцията се проведе тази събота в София, но все още можете да се включите като съберете и вие и/или споделите с организаторите локации с повече жълъди. Идеята на кампанията е да се събере един тон жълъди, за да се подарят комплекти за отглеждане на дъбове на 50 000 деца. Организатори на инициативата са фейсбук страницата “Гората.бг – 100 000 садим гора”. Основната дейност на групата е засаждане на нови дървета в цяла България. До момента са засадили над 622 000 фиданки, а главната цел е залесяване на страната с милиони дървета.

3. За разлика от жълъдите в гората основен предвестник на есента у дома е липсата на достатъчно двойки еднакви чорапи. Веднага можете да я запълните като си поръчате чорапки с кауза от кампанията на фондация “Живот със Синдром на Даун / Life with Down Syndrome”, зад която стои прекрасното семейство на Микаела. То иска да покаже, че животът със синдром на Даун не е присъда и че хората с тази диагноза могат да се развиват и да постигат страхотни резултати в семейна и подкрепяща среда. Сред целите на фондацията са безплатно осигуряване на допълнителни терапии, активности и занимания на деца със синдром на Даун като адаптирано плуване, музикотерапия, физиотерапия, арт занимания с терапевтична цел и др.

4. Дванайсет младежи в неравностойно положение можете да подкрепите и като се присъедините към благотворителния фейсбук базар за покупко-продажба на рокли и аксесоари, обличани за някой щастлив повод и висящи си тъжно в гардероба. Те работят в пекарна “Радост” в град Варна, която отваря врати на 18 юни тази година по проект по оперативна програма “Човешки ресурси”. За труда си младежите получават минимална заплата, но освен възможност за достоен труд, пекарната им осигурява и възможност да контактуват с хора извън сферата на социалните услуги, да се чувстват полезни, значими и доволни от това, което правят – хляб, закуски и сладки. След приключването на финансирането пекарната ще има нужда от подпомагане, за да продължи дейността си. Средствата от благотворителния базар се събират бързо, лесно и напълно прозрачно чрез онлайн платформата Хелп Карма.

5. Друг чудесен пример за социално предприемачество откриваме в град Добрич – “Чудната градина”. Това са 4 декара обработваема земя и 3 оранжерии, в които с трудови договори работят 22-ма души с интелектуални затруднения. Те произвеждат разсад за цветя, домати, краставици, тиквички, лук, зеле и други зеленчуци. При тях няма да откриете стока, предназначена за консервиране, защото всичко, което е останало за продажба на “следващия ден” бива дарявано на социалните домове в Добрич – детски градини и ясли, старчески домове, защитени жилища. Целта на организаторите от фондация “Свети Николай Чудоторец” е да превърнат “Чудната градина” в модел за национално подражание. Ако сте от Добрич, можете да ги подкрепите като си закупите от производството им. Ако не сте от града и все пак искате да подкрепите тази инициатива, можете да дарите по сметката на фондацията в Юробанк и Еф Джи България АД (IBAN: BG57 BPBI 7938 1054 1647 01 / BIC: BPBIBGSF).

6. Ако благородната ви душа все още не е открила подходяща кампания, то несъмнено трябва да надникнете във фейсбук страничката на “Неща с душа”. Това социално предприятие осигурява устойчива заетост на лица от уязими групи. Основната дейност е проектирането и изработката на достъпни образователни игри и материали. Те са подходящи за деца от най-ранна възраст, изработени са от естетвени материали и са създадени по идея на родители, специалисти и учители. Освен обучителни материали, изработват и неща по идея на клиента. Аз лично съм се възползвала от тази услуга и ми подготвиха в много кратък срок страхотна стойка за мъфини под формата на дръвче. Докато подготвях този материал разбрах, че “Неща с душа” са преминали четири етапа на селекция от общо 136 кандидати и е един от 12-те участници в Акселатора на Reach for Change Bugaria – Промяната, за което ги поздравявам и им пожелавам успех!

7. Есента вече е тук, но съвсем скоро коледният дух ще завладее офиса, мола, улиците, съседите, приятелите, роднините и всички наоколо. 85 дни/ 22 часа/ 40 минути/ 55 секунди ме делят в момента на създаването на тази статия до Бъдни вечер и без значение дали това е любимият ви празник или по-скоро се чувствате като вечно сърдития и мърморещ Гринч, участието ви в Операция “Плюшено мече” ще ви накара да започнете обратното броене до празника веднага. В рамките на 12 години сдружението може да се похвали със сбъдването на над 70 000 коледни желания на деца без родители, деца в риск и деца с увреждания. И вие можете да влезете в обувките на белобрадия старец като закупите нов индивидуален подарък по точен списък с желанията на децата, любезно предоставен от директорите и персонала на всяка институция в партньорство с организацията. Тази година операцията стартира на 1ви ноември и цялата необходима информация за участие в кампанията, можете да откриете на официалната им страница.

8. И понеже чудесата не трябва да се случват само по Коледа, от 2017 година организаторите на Операция “Плюшено мече” стартира целогодишната менторска програма “Скритите таланти на България”, която предоставя достъп до частни уроци, осигурява ментор, участие в семинари, работилници, състезания, лагери, екипировка, необходими материали и подготовка за кандидатстване във ВУЗ и/или намиране на стаж/работа на даровити младежи, лишени от родителска грижа. Можете да подкрепите развитието на таланта на дете без родители чрез DMS TALANTI на номер 17 777, чрез пейпал или дарение по банков път.

9. Красотата на простите неща откриваме и в изключително практичната идея зад проекта “1% промяна”: даряваме ЕДИН процент от месечния си доход и с малко средства, но обединени и с постоянство участваме в дългосрочна и осезаема промяна на средата, в която живеем. А ако имаме покрив над главата си, то качеството ни на живот е по-високо от средния стандарт в световен мащаб и със сигурност можем да си позволим да бъдем част от промяната. До момента по проекта са събрани над 200 000 лева, които са подпомогнали повече от 2600 души. Каузите, зад които организаторите на проекта застават са изключително разнообразни, с дългосрочен ефект, с предварително изчислен бюджет, с очакван конкретен резултат и са извън фокуса на големи организации.

10. Ако обичате четенето, със закупуването на романа “Бездетен”, можете да участвате в сбъдването на мечтата за рожба на една или повече български двойки с репродуктивни проблеми. Всички приходи от продажбата на книгата ще отидат за финансиране на ин-витро процедури в борбата им за най-скъпото. Цената на книгата е 10 лева и може да бъде закупена от книжарници Сиела в цялата страна, както и от book.store.bg. Самата аз не съм бездетна от 15 месеца и се радвам на детски смях у дома. С това щастие не могат да се похвалят над 200 000 семейства в България. Около 5% от хората с репродуктивни проблеми успяват да се сдобият с дете след ин витро процедура. Като част от тази статистиката искам да пожелая успех на кампанията и на всяко семейство, което се бори за най-свидното!

Facebook