Мода със съвест – ще намери ли място в гардероба ни?

“Ти си това, което четеш”, “Ти си това, което ядеш”, “Ти си това, което мислиш” – досега май не се бях замисляла какъв ще е образът ми, ако съм просто “това, което обличам”! Не съм и сигурна, че искам да последвам мисълта си, която вече стремглаво ме води към вратите на гардероба ми. Още преди да съм ги отворила усещам, че отговорът на този въпрос ще е повече от неприятен. Но заповядайте, нека го направим заедно – едва ли съм единствената жена, която страда от синдрома на претъпкания гардероб.

Присъедини се към Re-Dress.org сега и се облечи в добро!

Даа, дори бърз поглед е достатъчен, за да ми стане ясно, че попадам сред жертвите на бързата мода. Пред мен се явяват десетки дрехи, които си висят по закачалките, необличани с години: купувани спонтанно по време на разходка в мола; купувани, защото са с намаление; купувани, защото в дадения момент са били модерни; купувани, ей така за настроение; купувани…. и аз не знам вече защо.

бързи-факти-за-бързата-мода

Скучната статистика сочи, че 30% от дрехите в средностатистическия гардероб не са обличани повече от една година. Милениум поколението (хората, родени след 1981г.) е готово да изхвърля дрехи два пъти по-често от бейби бумърите (родените, след края на Втората световна война) само, защото вече не са тренди или просто защото вече им е омръзнало да ги носи. 60% от произведените дрехи в световен мащаб се оказват в кофата за боклук в рамките на първата година от жизнения си цикъл. Все пак трябва да направят място за следващата колекция, а и това, което е било модерно миналата седмица, тази вече е демоде, а какво остава за нещо излязло на пазара преди година?! Модната индустрия вече не се задоволява с годишните сезони “пролет/лято” и “есен/зима”. Тя следва 52 “микросезона”: броят на седмиците в ЕДНА година. А знаете ли колко седмици са необходими от скицирането на последния модел до доставката му във всичките 2213 магазина на лидера в бранша? ДВЕ! Две седмици! Все пак бързата мода се подчинява на два основни принципа: актуалност и ниски цени.

Готова съм за равносметка, но вече съм наясно, че СМЕТКАТА от БЪРЗАТА МОДА при мен е дошла с ОГРОМНО ЗАКЪСНЕНИЕ и повярвайте ми, никак не е НИСКА. Който ме познава, знае колко далеч съм от математически гуру, но простите сметки показват, че за производството на чифт дънки са необходими приблизително 700 галона вода, което според онлайн конвертора на мерни единици, който използвах, се равнява на 3182.27 литра, което пък е приблизителното количество питейна вода, която приемаме в рамките на 6-7 ГОДИНИ! Не съм от жените, които пият по 2 литра вода на ден, но това със сигурност не може да компенсира броя дънки, които притежавам.
Ох, мисъл, поспри се! И не! Не отивай в посоката, че липсата на питейна вода застрашава 600 милиона деца по света! В този момент със сигурност бих искала да страдам от липса на мисъл. Според данни на ООН един милиард души нямат достъп до сигурен източник на чиста вода, а в следващите 20 години половината от населението ще усети недостига й. Изразходването на природни ресурси и замърсяването на околната среда обаче са само едната страна на медала. Вторият проблем на бързата мода е човешкият ресурс – експлоатацията на труда, ниското заплащане, лошите условия за работа са причината хиляди азиатски работници да се борят ежедневно за своите права. Години след трагедията в Рана Плаза, при която загинаха 1130 души в шивашки цехове, все още тези проблеми стоят на дневен ред. Като алтернатива на бързата мода в последните години се наложи понятието “етична мода”. Най-общо казано този термин се използва във връзка с честната търговия и устойчивото производство на промишлено облекло.

дрехите-правят-човека

Разбира се, далеч съм от мисълта да бойкотирам модната индустрия. Все пак всеки шести в световен мащаб изкарва хляба си чрез нея. Но ако наистина съм това, което обличам, то на моя етикет ще пише: евтина, некачествена, неморална, бързозаменима, екозамърсителка, а в същото време ми се иска да съм стойностен, етичен и качествен човек, който води природосъобразен начин на живот. Определено разминаването е голямо. Това, което в бъдеще мога да направя е да пазарувам по-осъзнато, обмислено и информирано, както и да рециклирам/дарявам вече ненужните ми дрехи. А твоите дрехи какъв човек те правят?

В благотворителния базар към Re-Dress.org, всеки може да продаде благотворително вече ненужна рокля или аксесоар или да си закупи такава. Повече за актуалната кампания, която подкрепяме, можете да прочете тук.

Facebook