Ковид-19 и бързата мода

Седем години след ужасяващото срутване на шивашката фабрика „Рана Плаза“ в Бангладеш, което доведе до смъртта на 1134 души и нараняването на близо 2500 души (основно жени и деца), хората, които шият нашите дрехи, отново излязоха на демонстрация и показаха, че проблемите в сектора все още не са намерили своето решение. Линк към петицията, с която можеш да ги подкрепиш, ще откриеш в края на тази страница. А сега накратко за ситуацията:

След трагедията през 2013 година световните модни брандове отказаха да поемат своята отговорност, изтъквайки, че не знаели със сигурност, дали произвеждат дрехи в тази фабрика, което доведе до повишаване на изискванията за прозрачност на произхода на дрехите ни. Днес те отново бягат от отговорност, анулирайки поръчки в размер на милиарди долари в следствие от пандемията от Ковид-19 и затварянето на магазини по целия свят. Нещо повече – те дори отказват да заплатят вече произведената стока, което застрашава препитанието на милиони работници в текстилната индустрия. Дори преди настъпването на кризата, заетите в сектора попадат в уязвима група, защото средната месечна заплата е в размер на $175 – сума, с която те трудно биха преживели без заеми, както и невъзможност за здравна грижа.

Собствениците на текстилни фабрики искат големите модни брандове да поемат своя дял от отговорността към шивачите на техните дрехи, както и по-тясно сътрудничество с правителството, за да се осигури застраховка за безработица в случай на криза.

Как можем да помогнем сега? Подпишете анкетата, организирана от Remake, с която да подкрепите исканията за изплащане на вече изпълнените поръчки. Към момента има събрани над 10 000 подписа.

В дългосрочен план можете да продължите да изисквате от брандовете информация за проиводителите на дрехите им, както и да подкрепяте модела на бавната мода , а също и да бойкотирате неустойчивите търговци на текстил.

Facebook