Есенно пренареждане на гардероба – какво да правим с излишните дрехи?

Отново настъпи онова време от годината, в което се сбогуваме с дългите летни дни и приветстваме прохладните есенни вечери. Промяната в сезоните налага и така омразното за мен пренареждане на гардероба. Всички официални дрехи, обличани за някоя лятна сватба, кръщене или юбилей, съм заделила за благотворителния базар на Re-Dress.org. Цялата сума от продажбата им ще подпомогне пекарна “Радост”, която дава възможност за достоен труд и заплащане на 12 младежи с увреждания в град Варна. Но какво да правя с останалите дрехи? Тук ще ви дам няколко възможности, които открих за дрехите, които по една или друга причина повече не искате да задържите.

есенно-пренареждане-на-гардероба
Какво да правим с вече ненужните дрехи?
Онлайн платформата Skrin.bg предлага опция за продажба на вече използвани дрехи и аксесоари. Жителите на София могат да се възползват от безплатната им услуга – скриномобил или да оставят избраните артикули на място в магазина им. Ако не сте от София можете да изпратите дрехите си по Спиди, като куриерската услуга се заплаща от вас. Обявите на одобрените дрехи са видими на сайта им за 12 месеца, а неодобрените артикули могат да ви бъдат върнати за ваша сметка, дарени или рециклирани. Освен опцията продажба с цел печалба, платформата предлага и благотворителна продажба. До 13 септември тече кампанията “Стари дрехи за качествено образование”, която подкрепя организацията “Заедно в час”.

Ненужните ви вече дрехи можете да предадете и в магазините на Зара. Така те ще бъдат дарени, рециклирани, преработени в нови тъкани или продадени за финансиране на социални проекти на организации с нестопанска цел. Не е необходимо дрехите, които оставяте да са с марката на Зара и освен дрехи можете да предадете и спално бельо, обувки, бижута и аксесоари. Ако пазарувате онлайн от веригата, можете да заявите предварително безплатно взимане от куриера на подготвените за целта дрехи.

От HM също предлагат помощ в събирането, извозването и рециклирането на стари дрехи, независимо от марката и състоянието им. За всяка чанта с дрехи, които оставите на място в магазините им, получавате ваучер с намаление за следващата ви покупка.

Още една опция за намаление можете да откриете и в магазините за луксозно бельо на Триумф. Ако занесете три броя стари дрехи този септември, ще получите ваучер на стойност 20 лева за покупки над 99 лева.

С молба за мъжки дрехи се обръщат и от РПЦ – Харманли. Традиционно женските и детски дрехи, които получават надвишават многократно броя на мъжките. Всички запазени дрехи, подходящи за идващия сезон, можете да изпратите на адрес: гр. София, ул. “Екзарх Йосиф”95, всеки работен ден от 9:00 до 17:00 часа.

Във все повече градове се поставят и контейнери на БЧК, в които също можете да пуснете вече ненужните ви дрехи. Изискването към текстилните изделия е да бъдат в годно за употреба състояние, както и да са прилежно опаковани в торбичка.

Защо е необходимо да намерим място за старите ни дрехи, а не просто да ги изхвърлим в близкия контейнер?
Причината е грижата за околната среда – всяка година над 55 тона текстил бива изгарян с цел отопление в бедните квартали. Тъй като голяма част от дрехите и обувките са произведени от изкуствени материи, при изгарянето им се отделят множество канцерогенни вещества, които после всички ние вдишваме. Ако не искате да допринасяте за влошаването на качеството на въздуха, не оставяйте безучастни!

Facebook