Диан Киров: Първата миля е по закон, нея си принуден да я вървиш, втората е доброволно и го правиш, защото имаш сърце за това

Познавам Дидо от студентските си години във Велико Търново и първата дума, с която бих го описала пред приятели е супер ЗАБАВЕН. Днес обаче разговорът ни ще бъде сериозен, въпреки че чувството му за хумор не го е напускало по време на доброволческата му мисия в Кения, за която ще ни разкаже в следващите редове. Приятно четене!

Здравей, Дидо! Как прекара лятото?

Здравей! Имах възможността, заедно с двама приятели, да помагам като доброволец в училище за сираци в град Накуру, Кения. Те бяха за пет седмици през юли и аз за още пет през август, като се засякохме там за няколко дни.

Как решихте да заминете и какво ви накара да отидете точно там?

Заедно с единия приятел, който е учител по математика, от няколко години имахме желание да отидем в Африка и да помогаме на деца там. Тъй като и двамата сме посветени вярващи, хора от църквата ни дадоха контактите на няколко организации. Нещата обаче все не се получаваха, докато в началото на тази година не се свързахме с директора на училището, в което впоследствие отидохме. По-късно към нас се присъедини и друг приятел от църквата.

„Имах възможността да помагам като доброволец в училище за сираци в град Накуру, Кения.“

Ще ни разкажеш ли за училището и децата в него?

Училището е разделено на две – от 1 до 8 клас и гимназия, като сградите се намират на 10-15 км една от друга. Децата са общо около 450, като са разделени на три групи – деца от околностите, които идват само за часовете; деца, които са на пълен пансион, но имат роднини и те покриват част от разходите им (униформи, обувки, козметични принадлежности); и деца, които нямат никакви роднини или възможност да ги издържат, като те също са на пълен пансион, но издръжката им се покрива изцяло от спонсори от чужбина. И в двете училища имат общежития и са разделени в тях на момчета и момичета.

Как протичаше един твой ден като доброволец?

Тъй като бях там в неучебно време, децата нямаха стриктна програма през деня. Всички ученици (от 1-12 клас), които нямат при кого да се приберат, остават в основното училище и прекарват ваканцията там. Спях в къща в двора на гимназията заедно с още няколко доброволци от САЩ и Великобритания, директора и семейството му и няколко от децата, които помагаха в работата по двора. Сутрин след закуска, отивахме с жената на директора в основното училище и прекарвах там целия ден. Играех футбол с момчетата, бях им взел филми, които да прожектираме в една от стаите и прекарвах време в серизони и не толкова сериозни разговори. В началото децата не бяха много отворени да споделят, но впоследствие се отпуснаха и много от тях ми разказаха историите си, както и част от ежедневните си трудности.

„В началото децата не бяха много отворени да споделят, но впоследствие се отпуснаха и много от тях ми разказаха историите си, както и част от ежедневните си трудности.“

Ще ни разкажеш ли някоя от историите на децата?

Това е историята на едно дете, с което общувах малко повече едва през последната седмица, докато бях в Кения и което ме изуми със своя интелект и с разсъжденията си – Хенри.

В Кения има 42 племена, всяко от които има своите особености и отличителни черти. Може би най-известното от тях са масаите. Техният основен поминък е животновъдството, но са и най-смелите войни, като често им се налага да преследват и убиват лъвове, които са нападнали стадата им.

Хенри е масай. Винаги е усмихнат и спокоен, говори много уважително и никога не повишава тон.
Последния петък преди да замина, беше ден за свиждания и тези от децата, които имат родители или други роднини, биват посетени от тях, като те им носят храна и други необходими вещи.

Докато се разхождах из двора, забелязах Хенри с трима мъже около него, които изобщо не приличаха на негови близки (бяха намръщени и гледаха лошо). Когато по-късно го попитах кои са, ми отговори, че са приятели на баща му, чиито деца също са в училището и те са минали да го видят.

Майката на Хенри почива, когато той е много малък. Оттогава баща му отказва да се грижи за него и за братята му и те са изпратени при роднини. Баща му не проявява никаква заинтересованост към него и и никога не е идвал да го види.

„Хенри е войн и макар че вече не му се налага да се бие с лъвове, той води битката с живота.“

По-късно, Хенри излиза да живее на улицата. Там, както казва той, за да си създаде приятели и да бъде приет от тях, започва да употребява наркотици и алкохол, както и да диша лепило. Една вечер се напива толкова много, че не помни нищо и заспива. Когато се събужда на сутринта, вече е в училището, на стотици километри от “дома”. Държи изпити, на които се справя много добре и започва да учи.

Хенри е вторият човек в Кения, който срещам и обича математиката, но също така е и едно от най-трезво мислещите деца. Казва, че иска да учи чужди езици и да стане инженер, но най-голямата му мечта е да стане първия човек в страната, който инвестира в роботи!

Хенри е войн и макар че вече не му се налага да се бие с лъвове (като малък му се е случвало веднъж, като е бил на косъм от фатален край), той води битката с живота. Води я с усмивка и без да се оплаква. Също така знае, че не я води сам, защото уповава на Бог.

Какви са трудностите, с които децата в училището се сблъскват в своето ежедневие?

Едно от нещата, които ми направиха най-голямо впечатление е еднообразната им храна. Всеки ден те закусват само с чай, понякога им дават и овесена каша, обядват боб и царевица и вечерят нещо като нашия качамак, но само с вода и царевично брашно, и малко прясно сварено зеле. В гимназията няма течаща вода и електричество. Карат вода с цистерна, а ако искат топла вода, си вземат с кофи от кухнята. Имат генератор със слънчев панел, но той произвежда ток, достатъчен за по 2-3 часа сутрин и вечер. В основното училище имат ток и течаща вода, но и там е само студена. Всичко си перат сами, на ръка. Може би основната трудност, с която се сблъскват е недостатъчната любов и внимание, което получават. За това и много от тях се привързаха страшно много към нас, просто защото ние бяхме на място при тях и искрено се интересувахме от проблемите и историите им.

Как успяхте да им помогнете, докато бяхте там?

Другите двама приятели бяха в училището през учебно време и преподаваха по няколко рзлични предмета – математика, бизнес, пеене, китара и са имали занимания по оригами. Също така прекарвахме много лично време с децата, разговаряйки на различни теми с тях. Нещо, което по техните думи, ни отличава от другите бели доброволци. Благодарение на сумата, която успяхме да съберем от приятели, познати и църкви, успяхме да им осигурим по-разнообразно меню (яйца, месо, плодове и др.) през ваканцията, както и няколко глезотийки (шоколадчета, сокчета, близалки, сладолед). Купихме им и DVD плейър, на който да могат да гледат филми, тъй като старият им се беше развалил. Осигурихме екипи и бутонки за футболния им отбор. Няколко човека и една фондация изпратиха по мен дрехи и обувки. Положението с дрехите е малко по-специфично, тъй като през повечето време са на училище, а там ходят задължително с униформи и обувки и рядко им трябват ежедневни дрехи, но през ваканциите могат да носят, каквото си поискат. Проблемът е, че ако им се изпратят с колет или контейнер, освобождаването отнема много време и средства, а ние не можем да занесем в куфарите достатъчно за всички деца. Може би най-добрият вариант е да се купуват оттам. Купихме също две млекодайни крави и тетрадки. Последното нещо, с което успяхме и успяваме да помогнем е, че благодарение на хора, които дариха пари впоследствие, заплатихме издръжката на пет деца за една година.

„Освен по-разнообразно меню (яйца, месо, плодове и др.) през ваканцията успяхме да ги поглезим и с шоколадчета, сокчета, близалки и сладолед“

Колко струва годишната издръжка на едно дете?

За децата от основното училище е 480$, а за тези в гимназията – 720$. Това включва храна, спане, униформи, учебници, заплати за учителите, разходи за строителството на нови класни стаи и др.

Как могат хората, които имат желание, да помогнат?

В момента основаваме фондация, чрез която ще набираме средства за децата там. Ще се казва “Втората миля” и се надявам в най-скоро време вече да е факт. Тогава ще могат да се превеждат суми по сметката на фондацията. Планираме ходене там и за празниците през декември (20 декември – 5 януари), като искаме да зарадваме децата за Рождество Христово, но и да свършим малко организационна работа. С Божията помощ, плануваме догодина лятото да бъдем там, като всеки един от нас ще е за около месец (юни-август). И при двете пътувания можем да вземем някакви неща натам или оттам, с които хората искат да помогнат.

Как могат желаещите да помогнат да се свържат с вас?

За момента имаме фейсбук група – “Мисия Кения”, в която постваме всичко, което се случва и бъдещите ни планове. Работим по сайта на фондацията и в групата ще го публикуваме, когато е готов.

Присъедини се към Re-Dress.org Group – Базар с Кауза сега и помогни на младежи в неравностойно положение от пекарна Радост!

Facebook